Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamász-vezető: A kétállami megoldás létrejötte esetén a szervezet letenné a fegyvert


Halil al-Hajja interjút ad az AP amerikai hírügynökségnek Isztambulban
Halil al-Hajja interjút ad az AP amerikai hírügynökségnek Isztambulban

A Hamász kész lenne öt- vagy többéves tűzszünetet kötni Izraellel, letenni a fegyvert és hagyományos politikai párttá alakulni, ha létrejönne a független palesztin állam az 1967 előtti határokkal – közölte az iszlamista terrorszervezet egyik legmagasabb rangú tisztségviselője.

Halil al-Hajja az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban leszögezte, hogy a Hamász csatlakozni akar a rivális Fatah vezette Palesztin Felszabadítási Szervezethez, hogy egységkormányt hozzanak létre a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

Közölte, hogy amennyiben teljes mértékben szuverén palesztin állam jönne létre az 1967 előtti határok között, valamint a menekültek is hazatérhetnének a nemzetközi határozatokkal összhangban, a szervezet feloszlatná katonai szárnyát.

„Mit mutatnak a tapasztalatok, mit tettek a megszállók ellen harcolók, amikor elnyerték saját államukat, jogaikat, és függetlenek lettek? Politikai párttá alakultak, a fegyveres erőik pedig nemzeti hadsereggé” – jelentette ki.

Az azonban nem egyértelmű, hogy a kétállami megoldás elfogadása a konfliktus lezárását jelentené-e Izraellel a Hamász-tisztségviselő szerint, vagy csak átmeneti lépés lenne Izrael tervezett elpusztításáig.

Ő képviseli a szervezetet a tűzszünetről és fogolycseréről szóló tárgyalásokon, amelyek a jelek szerint hosszú ideje nem haladnak semerre.

Ehhez kapcsolódóan: Lemondott az izraeli katonai hírszerzés vezetője az októberi terrortámadással összefüggésben

A Hamász fegyverletétele jelentős engedmény lenne, miután a szervezet célja hivatalosan Izrael teljes elpusztítása, ugyanis határozottan tagadják az állam létjogosultságát. Eddigi programjuk értelmében „elutasítanak minden más megoldást Palesztina teljes felszabadításán kívül a folyótól a tengerig”, ami a Jordán és a Földközi-tenger közötti teljes területet jelenti.

Ugyanakkor nem túl valószínű, hogy a zsidó állam jelenleg beleegyezne egy ilyesféle alkuba, miután az október 7-i terrortámadásokat követően a Gázai övezetet uraló terrorszervezet felszámolását tűzte ki célul, a jelenlegi kormány pedig egyébként is élesen ellenzi egy palesztin állam létrejöttét az 1967 előtti határok között.

Izrael egyelőre nem reagált Halil al-Hajja nyilatkozatára.

Eközben továbbra is zajlanak a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah elleni offenzíva előkészületei. A városban az izraeli kormány szerint továbbra is jelentős Hamász-egységek tartózkodnak, ugyanakkor a civilek száma is meghaladja az egymilliót, így az invázió minden bizonnyal súlyos áldozatokkal járna.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael az iráni támadást követően is kitart a gázai katonai műveletek folytatása mellett

Halil al-Hajja úgy vélte: egy újabb szárazföldi támadás sem vezetne a Hamász megsemmisítéséhez, és azt hangoztatta, hogy az izraeli hadműveletek nem tudták felszámolni a szervezet erőinek több mint húsz százalékát, továbbra is zavartalan a kapcsolattartás a politikai és a katonai vezetés között.

A tűzszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban tagadta, hogy a Hamász félvállról venné a dolgot, és elmondta, hogy tettek engedményeket a fogolycsere-megállapodással összefüggő követeléseik tekintetében.

Ehhez kapcsolódóan: Máig nem tért magához teljesen az izraeli hadsereg által kiszabadított túszok egyike

Kiemelte: nem tudják, hogy pontosan hány túsz van még Gázában, és közülük hányan vannak életben.

Ugyanakkor leszögezte, hogy nem fognak lemondani a követeléseikről, a tartós fegyvernyugvásról és az izraeli csapatok teljes kivonásáról. „Ha nem kapunk biztosítékokat arra, hogy véget ér a háború, miért adnánk át a foglyokat?” – tette fel a kérdést.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG