Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezek az országok tiltották már be a TikTokot


A TikTok az amerikai hatóságok célkeresztjében van: egy új jogszabály országos betiltással fenyegeti, ha a kínai székhelyű anyavállalat meg nem válik ottani eszközeitől. Ez lenne az eddigi legnagyobb csapás a népszerű videómegosztó alkalmazásra, amely már világszerte számos korlátozással szembesült.

A TikTokot már több országban betiltották, és még több helyen tiltották le a kormányhivatalok eszközeiről, mert úgy vélik, hogy az alkalmazás adatvédelmi és kiberbiztonsági aggályokat vet fel.

Ezek a félelmek tükröződnek az Egyesült Államok törvénytervezetében, amelyben kicsúcsosodtak a Washingtonban régóta létező kétpárti aggályok arról, hogy Kína kommunista vezetői az amerikai felhasználók adatainak átadására kényszeríthetik az alkalmazás tulajdonosát, a ByteDance-et, illetve befolyásolhatják az amerikaiakat bizonyos tartalmak háttérbe szorításával vagy népszerűsítésével. A TikTok régóta kitart amellett, hogy nem oszt meg adatokat a kínai kormánnyal, vezérigazgatója pedig felvette a kesztyűt, és megfogadta, hogy visszavág.

Íme azok a helyek, ahol részleges vagy teljes tilalom alatt áll a TikTok.

Afganisztán

A TikTok 2022 óta tiltott a PUBG videójátékkal együtt, miután az ország tálib vezetése úgy döntött: nem engedi a hozzáférést, és ezt a fiatalok védelmével indokolta a „megrontástól”.

Ausztrália

A TikTokot nem engedélyezik az ausztrál szövetségi kormány eszközein. Mark Dreyfus főügyész közölte, hogy az ország hírszerzési és biztonsági szerveinek tanácsára döntött így.

Belgium

A Nemzetbiztonsági Tanács múlt hónapban tiltotta be határozatlan időre a TikTok használatát a szövetségi kormány tulajdonában lévő vagy általa előfizetett eszközökön. A tilalmat ideiglenes jelleggel rendelték el a kiberbiztonságot, a magánélet védelmét és a félretájékoztatást illető aggodalmak miatt. Alexander De Croo miniszterelnök azt mondta, hogy az ország állambiztonsági szolgálatától és a kiberbiztonsági központtól kapott figyelmeztetések szolgáltak ehhez alapul.

Kanada

A szövetségi kormány eszközein tilos a TikTok használata. A tisztviselők a magánéletet és a biztonságot érintő „elfogadhatatlan” kockázatra hivatkoznak, és azt mondták: az alkalmazást eltávolítják a különböző eszközökről, az alkalmazottaknak pedig megtiltják az újbóli letöltést.

Ehhez kapcsolódóan: Nyelvekből él a nemzet – továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Dánia

A dán védelmi minisztérium megtiltotta alkalmazottainak, hogy munkahelyi telefonjukon használják a TikTokot, és arra utasította az alkalmazást már telepítő munkatársait, hogy a lehető leghamarabb távolítsák el az eszközeikről. A minisztérium közlése szerint a tilalmat „súlyos biztonsági megfontolás”, valamint „az alkalmazás használatának nagyon korlátozott, munkával kapcsolatos igénye” indokolta.

Európai Unió

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa, a 27 országból álló közösség három fő intézménye betiltotta a TikTokot az alkalmazottak eszközein. Az Európai Parlament tiltása értelmében a törvényhozóknak és a munkatársaknak azt tanácsolták, hogy távolítsák el az alkalmazást a saját, személyes eszközeikről is.

Franciaország

A TikTok és más közösségimédia-alkalmazások, például a Twitter és az Instagram „rekreációs” használatát tiltották be a kormányzati alkalmazottak telefonjain, és ezt az elégtelen adatbiztonsági intézkedések miatti aggodalommal indokolták. A francia kormány nem nevezett meg konkrét alkalmazásokat, de megjegyezte: a döntés azután született, hogy más kormányok intézkedéseket hoztak a TikTok ellen.

India

India 2020-ban országos tilalmat vezetett be a TikTok és több tucat kínai alkalmazás, így a WeChat üzenetküldő app esetében adatvédelmi és biztonsági aggályok miatt. A tilalom röviddel azután lépett hatályba, hogy indiai és kínai csapatok csaptak össze egy vitatott himalájai határterületen, húsz indiai katona életét vesztette, és többtucatnyian megsebesültek. A cégek lehetőséget kaptak arra, hogy reagáljanak az adatvédelmi és biztonsági követelményekre vonatkozó kérdésekre, de a tilalmat 2021-ben véglegessé tették.

Indonézia

A TikTok nem áll teljes tilalom alatt a nagy kiterjedésű és népes délkelet-ázsiai országban, csak az online kiskereskedelmi funkcióját tiltották le, miután a hatóságok a kisvállalkozások védelme érdekében szigorítottak a közösségimédia-platformokon végrehajtott e-kereskedelmi tranzakciókon.

Lettország

Edgars Rinkēvičs külügyminiszter azt írta Twitteren, hogy törölte a TikTok-fiókját, és az alkalmazást betiltotta a hivatalos külügyminisztériumi okostelefonokon is.

Ehhez kapcsolódóan: Miért próbálja az amerikai kormány betiltani a TikTokot?

Hollandia

A holland központi kormány adatbiztonsági aggályokra hivatkozva kitiltotta az alkalmazottak munkahelyi telefonjairól az olyan alkalmazásokat, mint a TikTok. A kormány közleménye nem nevezte meg konkrétan a TikTokot, de azt írta: a közalkalmazottakat eltanácsolták attól, hogy „olyan országokból származó alkalmazásokat telepítsenek és használjanak mobil munkahelyi eszközeiken, amelyeknek Hollandiát és/vagy holland érdekeket támadó kiberprogramjuk van”.

Nepál

A himalájai ország teljes tilalmat rendelt el a TikTok esetében, mondván, hogy zavarja a „társadalmi harmóniát” és a jóindulatot, és „szemérmetlen anyagokat terjeszt”. A hatóságok arra utasították a távközlési céget, hogy blokkolja a hozzáférést az alkalmazáshoz.

Új-Zéland

Az új-zélandi törvényhozóknak és a parlament dolgozóinak a kormányzati kiberbiztonsági szakértők tanácsa alapján tilos használniuk a TikTokot munkahelyi telefonjukon. Az appot minden olyan eszközről eltávolították, amely hozzáféréssel rendelkezik a parlamenti hálózathoz, bár a tisztviselők kivételt tehetnek azok esetében, akiknek demokratikus feladataik ellátásához szükségük van rá.

Norvégia

A norvég parlament betiltotta a TikTok használatát a munkahelyi eszközökön az igazságügyi minisztérium figyelmeztetése nyomán, miszerint az alkalmazást nem szabad a kormányzati alkalmazottaknak biztosított telefonokra telepíteni. A parlament elnöke azt mondta: a TikTok nem lehet ott olyan eszközökön, amelyek hozzáférnek a törvényhozás informatikai rendszereihez, a lehető leggyorsabban el kell távolítani ezekről. Az ország fővárosa, Oslo és a második legnagyobb város, Bergen is felszólította az önkormányzati alkalmazottakat, hogy töröljék a TikTokot munkahelyi telefonjukról.

Pakisztán

A pakisztáni hatóságok 2020 óta legalább négyszer tiltották be ideiglenesen a TikTokot arra hivatkozva, hogy az alkalmazás erkölcstelen tartalmakat népszerűsít.

Szomália

A kormány utasította a távközlési cégeket, hogy blokkolják a hozzáférést a TikTokhoz, valamint a Telegram üzenetküldő alkalmazáshoz és az 1XBET szerencsejáték-platformhoz. A tisztviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a platformok szélsőséges tartalmakat, meztelen képeket és más olyan anyagokat terjeszthetnek, amelyek szerintük sértik a szomáli kultúrát és az iszlámot.

Tajvan

Tajvan a közszférában betiltotta a TikTokot, miután az FBI arra figyelmeztette, hogy az alkalmazás nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A kormányzati eszközök – beleértve a mobiltelefonokat, a táblagépeket és az asztali számítógépeket – nem használhatnak kínai gyártású szoftvereket, így olyan alkalmazásokat, mint a TikTok, kínai megfelelője, a Dujin, vagy a Hszahongsu kínai életmódapp.

Egyesült Királyság

A brit hatóságok betiltották a TikTokot a kormányminiszterek és a köztisztviselők mobiltelefonjain. A tisztviselők úgy vélték, hogy a tilalom biztonsági okokból tett „elővigyázatossági lépés”, és személyes eszközeikre nem vonatkozik. A brit parlament ezt követően kitiltotta a TikTokot minden hivatalos eszközről és a „tágabb parlamenti hálózatról”. A félautonóm skót kormány és a londoni városháza is betiltotta a TikTokot a személyzet eszközein. A BBC sürgette alkalmazottait, hogy töröljék a TikTokot a céges eszközökről, hacsak nem szerkesztői és marketingcélokra használják.

Egyesült Államok

Az amerikai hatóságok adatbiztonsági aggályok miatt utasították a kormányzati szerveket a TikTok törlésére a szövetségi eszközökről és rendszerekről. Az Egyesült Államok ötven tagállamának több mint fele szintén kitiltotta az alkalmazást a hivatalos eszközökről, csakúgy, mint a kongresszus és a fegyveres erők. Montana erőfeszítései az egész államra kiterjedő tilalom bevezetésére ugyanakkor kudarcot vallottak, akárcsak az a virginiai javaslat, amely megakadályozná, hogy gyerekek használják az alkalmazást.

Készült az AP összeállításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG