Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Két nyomozás zajlik zöldterület-kezeléssel foglalkozó cégekkel és háttérembereivel kapcsolatban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Egymillió euró a luxusautó csomagtartójában: számlagyárak és parkfenntartó cégek kapcsolatai. Nemzetközi jogász Bős–Nagymarosról: „A magyar kormány úgy csinál, mintha nem rabolták volna el a Dunát.” Először felügyelheti EU-testület a lobbiszabályok betartását.

Egymillió euró a luxusautó csomagtartójában: számlagyárak és parkfenntartó cégek kapcsolatai

Két nyomozás zajlik zöldterület-kezeléssel foglalkozó cégekkel, valamint egy háttéremberével kapcsolatban. Utóbbi összefügg az MSZP pártigazgatójával és Fuzik Zsolttal, egy számlagyáros-bűnszövetkezet központi szereplőjével is.

„A magyar kormány úgy csinál, mintha nem rabolták volna el a Dunát” – Nagy Boldizsár nemzetközi jogász Bős–Nagymarosról

Noha már 1997-ben megvolt a hágai Nemzetközi Bíróság döntése, a mai napig nem tudott megegyezni Magyarország és Szlovákia az egykor közösen megépíteni tervezett bős–nagymarosi vízlépcső kapcsán. Tíz éven át több magyar kormány nemzetközi jogi szakértője volt Nagy Boldizsár az ügyben, akinek új kötete jelent meg erről szóló korábbi és frissebb írásaiból. A témának az is aktualitást ad, hogy a kabinet nemrég Bős–Nagymaros ügyéért is felelős kormánybiztost nevezett ki.

Először felügyelheti EU-testület a lobbiszabályok betartását

Az alkotmányügyi bizottság után a héten várhatóan az Európai Parlament plenáris ülése is támogatni fogja egy közösségi szintű etikai testület felállítását, amely egyelőre hét EU-intézményben felügyeli majd a választott politikusokra és tisztviselőkre vonatkozó magatartási szabályok betartását.

Óvodában kampányolt a fideszes önkormányzati képviselő

Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő óvodai nyílt napon kampányolt. Az épület aulájában az igazgatóval együtt fogadta a gyermekükért érkezőket és az óvodát meglátogató érdeklődőket, sőt beszédet is tartott a szülőknek és az ott lévő gyermekeknek. A politikus azt mondja, mindenhová kitelepül, „lehetőséget adva a választóknak a támogatásra és a felmerülő kérdéseik megválaszolására”. A TASZ szerint az óvoda előtt, közterületen szabad aláírásokat gyűjteni, de az épületben tilos kampányolni.

Május végéig lehet kérni az átjelentkezést az önkormányzati és az EP-választáshoz

Az önkormányzati választáson csak a tartózkodási helyre lehet kérni az átjelentkezést, és csak akkor, ha február 11-e előtt történt a bejelentés. Ebben az esetben a tartózkodási hely szerinti önkormányzati jelöltekre lehet szavazni az országosan egységes EP-listák mellett. Az EP-választáshoz bárhova át lehet jelentkezni, de ott az önkormányzati választáson nem lehet szavazatot leadni.

Washington: Egyre rosszabb az emberi jogi helyzet Oroszországban, Iránban és Afganisztánban

Moszkva egyértelműen semmibe veszi az emberi jogokat Ukrajnában és odahaza is – állapítja meg az amerikai külügyminisztérium az emberi jogok helyzetéről szóló friss éves jelentésében, amelyben szót ejt az iráni papi rezsim visszaéléseiről és a nőket érő diszkriminációról is Afganisztánban.

Amit még tudni érdemes

Lázár János jogszabálytervezete titkosítaná az építési engedélyeket és döntéseket (Válasz Online)

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közzétett egy jogszabály-tervezetet, amely lehetetlenné tenné, hogy a jövőben olyan cikkeket írjanak, mint amely arról szólt, hogy a Tiborcz Istvánhoz kapcsolódó kör beépíti a Svábhegy maradékát.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG