Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: A kínai elnök kétnapos látogatásra érkezik Magyarországra


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfón 2024. április 25-én
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfón 2024. április 25-én

Megerősítette a Szabad Európa értesülését a kínai elnök budapesti látogatásáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Bejelentette azt is, hogy eltörlik a miniszteri ellenjegyzést az elnöki kegyelmi döntéssel szemben.

Május 8. és 10. között Budapestre látogat a kínai elnök: húsz év után ez lesz az első ilyen csúcstalálkozó a magyar fővárosban – közölte Gulyás Gergely csütörtökön, megerősítve szerkesztőségünk korábbi értesülését. Három hete írtuk meg, hogy Hszi Csin-ping május 5-én érkezik Franciaországba két napra, majd Belgrádba látogat, ezt követően pedig Budapestre jön.

Gulyás Gergely szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több országgal ápoljon jó gazdasági viszonyt, Kína pedig a világ egyik vezető hatalma, megelőzve az Európai Uniót.

„A gazdasági kapcsolatokban nem érdemes ideológiai korlátokat felállítani” – fogalmazott a miniszter.

Mint mondta, a kínai elnök budapesti látogatásának szervezése jelenleg is zajlik, Szijjártó Péter külügyminiszter Kínában van, előkészíti a találkozót – tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint új helyzet van az orosz–ukrán háború ügyében: a NATO is aktív szerepre készül, a magyar kormány pedig aggódik emiatt, mert tudja, hova vezethet a folyamat. Az egyéni felajánlások is a sisakoktól a legmodernebb fegyverekig jutottak, de győzelmet nem hoztak, csak meghosszabbították a harcokat. Ki kell maradni a háborúból, ezért a magyar kormány egy ilyen NATO-misszióban sem vesz részt.

Nem kell ellenjegyeznie a jövőben az igazságügyi miniszternek az elnöki kegyelmi döntéseket

Gulyás Gergely beszélt az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett Alaptörvény-módosításról, amely kizárja annak lehetőségét, hogy kegyelmet kapjon olyan, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt, vagy közreműködött ilyen bűncselekményben.

Korábbi cikkünk a témában: Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be az elnöki kegyelem ügyében

Ez kiegészül azzal, hogy „a szabályokat a valósághoz igazítják, ezért a köztársasági elnöki döntéssel szembeni ellenjegyzést eltörlik” – fogalmazott.

Ehhez járul hozzá a Fidesz-frakció által benyújtott törvényjavaslat, amely szerint a pedofil bűncselekmény nem évül el, nincs feltételes szabadlábra helyezés, reintegrációs őrizet és erkölcsi bizonyítvány sem. A javaslatokat a kormány is támogatja – mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva azzal indokolta a miniszteri ellenjegyzés eltörlését, hogy 1990 óta egy alkalommal fordult elő, hogy az igazságügyi miniszter nem ellenjegyezte a kegyelmi döntést, ami az államfőt megillető jog, ezért szerinte az a helyes, ha nincs ellenjegyzés, mert a mindenkori köztársasági elnök megalapozottan tud dönteni.

Két másik ügyben is módosítják az alkotmányt – mondta Gulyás Gergely. Az egyik, hogy közös uniós hitelt a jövőben csak kétharmados parlamenti támogatással vehet fel a kormány, mert úgy vélik, sokak célja az EU hitelközösséggé alakítása; az Orbán-kormány ezt soha nem akarta, csak a helyreállítási alap érekében, egyszeri megoldásként fogadta el, de nem vált be, rosszak a tapasztalatok.

A másik alkotmánymódosítás a honvédségi csapatmozgásokat érinti.

Tanúként hallgatták meg Gulyás Gergelyt az ügyészségen

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: múlt héten tanúként hallgatták meg az ügyészségen a Schadl–Völner-ügyben azzal a hangfelvétellel kapcsolatban, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra. Korábban Varga Judit volt igazságügyi minisztert, Magyar Péternek a kegyelmi botrányba belebukó, volt feleségét is meghallgatták emiatt, amelyen éppen ő beszél arról, hogy belenyúlhattak a Völner–Schadl-ügy irataiba.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomoz az ügyben. Gulyás Gergely szerint egyébként éppen a Schadl–Völner-ügy bizonyítja leginkább, hogy az ügyészség a politikától függetlenül, a jogszabályi kereteknek megfelelően működik.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG