Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egymillió euró a luxusautó csomagtartójában: számlagyárak és parkfenntartó cégek kapcsolatai


Két nyomozás zajlik zöldterület-kezeléssel foglalkozó cégekkel, illetve azok egy háttéremberével kapcsolatban. Utóbbi összefügg az MSZP pártigazgatójával és Fuzik Zsolttal, egy számlagyáros-bűnszövetkezet központi szereplőjével is.

Előzetes letartóztatásba került Z. Zsolt, az önkormányzatok zöldterületeinek gondozását évente milliárdokért végző kertészeti cégháló fontos szereplője márciusban. A folyamatosan bővülő cégháló már két évtizede nyeri el szinte kizárólagosan a fővárosi kerületek és egy ideje már vidéki városok zöldfelületeinek karbantartására kiírt milliárdos tendereket.

A letartóztatás abban az ügyben történt, amelyről tavaly novemberben adott hírt a NAV: egy ritka Ferrarit és egy Lamborghini Urust foglaltak le egy adócsalásra használt számlagyár felgöngyölítése során, az egyik autó csomagtartójában 1,1 millió euró is volt. A NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói tizenhét ingatlant és nyolc gépkocsit foglaltak le, és zárolták a cégek számláit. A NAV posztja szerint az elkövetők 2021 nyarától összesen 472 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

A letartóztatásról először beszámoló 24.hu-nak dr. Kutas Tamás, a Baranya Vármegyei Főügyészség vezetőhelyettes ügyésze megerősítette, hogy tizenhat személlyel, köztük Z. Zsolttal szemben folyik eljárás. Az ügyész a nyomozás érdekeire tekintettel nekünk sem kívánt többet elmondani, így azt sem, hogy mely cégekről van szó.

A legnagyobb önkormányzati megrendelő a térségben Pécs városa. Az önkormányzat cége, a Biokom Kft. a kertészeti cégháló egyik központi szereplőjével, a ZÖFE Kft.-vel áll évek óta szerződésben (ezek itt tekinthetők meg). 2022-ben például összesen 365 millió forintért szerződtek két évre.

Próbáltuk telefonon és e-mailben elérni a cégháló különböző cégeit, hogy megtudjuk, érinti-e őket a nyomozás. Legtöbben nem válaszoltak, három cég igen: a DeerGarden Kft., a Parkfenntartó Kft. és a Harmat Kert Kft. ügyvezetői szerint őket nem.

A több évtizedes üzlet

Közétkeztetés, parkolás, kertészeti munkák és útépítés – ezek azok a folyamatos szolgáltatások, amelyek egy nagyobb önkormányzat esetében sokéves és nagy összegű megbízásokat jelentenek a vállalkozásoknak, főleg, ha olyan szerencsések, hogy több kerületben/településen és évtizedeken át ők bizonyulnak a legjobbnak. Vagy más már nem is indul ellenük – illetve csak „támogató ajánlattal”.

2020. őszi, háromrészes cikksorozatunkban (amely itt, itt és itt olvasható) a kertészet és a parkfenntartás terén taroló cégeknek mentünk utána. Kiderült, hogy ezek egy céghálót alkotnak, sokszor átfedik egymást a tulajdonosi és cégvezetői körök.

Mögöttük pedig a most letartóztatott Z. Zsolt áll. A láthatatlan ember – mondta róla akkor egyik, az önkormányzatok kertészeti bizniszében jártas interjúalanyunk. Ha láthatatlan is, minden politikus forrásunk tudta, ki ő. Csak az egyik kertészeti vállalatban, a Pannon Park Forestben bukkant föl a neve, de a cégek vezetői, tulajdonosai előkerülnek közvetlenül hozzá köthető cégekben, illetve közös székhelyeken keresztül is látszanak a kapcsolatok.

Neki (egyik vállalkozásának) emellett közös cége volt a fideszes exállamtitkár, volt titkosszolgálati tiszt Tasnádi László (Pintér Sándor fontos embere) egyik cégével és Banai Balázs Zsolt, a belvárosi ingatlanügyek egyik szereplője révén Molnár Zsolttal, az MSZP pártigazgatójával (pontosabban Molnár feleségével). Több helyről származó információnk szerint Z. Zsolt és Molnár évtizedek óta együttműködik az önkormányzati tenderek kapcsán.

A kertészeti cégháló tagja a Parkfenntartó, a ZÖFE, a Pannon Park Forest és a DeerGarden Kft., amelyek tulajdonosi szerkezetében közös, valószínűleg közvetítőcégek vannak, mint az Umbrella-Holding Kft. vagy a MASAI Kft. Későbbi cikkeinkben átfedéseket találtunk más tendernyertes kertészeti cégek és a nyerő négyes között. Ilyen a Szurdokvölgy Kft., a Harmat Kert, a Magyar kőris, a Zöld Korona Garden (ők hárman például a II. kerület nyertesei) és a Kobold’2003 Növénytermesztő és Parképítő Kft. Sokszor egymás ellen indulnak a pályázatokon, sokszor konzorciumban.

Honnan jöttek az évente sokszor (kerületenként) milliárdos megbízások?

A zuglói önkormányzat a fideszes Papcsák Ferenc vezetése óta, 2012-től áll velük szerződésben (legalábbis idáig tudtuk visszakövetni). De a kerületet 2019-ig vezető Karácsony Gergely, majd a szocialista Horváth Csaba vezette önkormányzat is folyamatosan ezt a kertészeti céghálót tartotta/tartja legalkalmasabbnak a kerületi zöldfelületek gondozására.

Újbuda és Óbuda önkormányzata is komoly összegű szerződéseket kötött a nyerő négyessel ellenzéki és fideszes kerületvezetés alatt egyaránt. Összességében tavaly tíz fővárosi kerületben találtuk meg ezeket a cégeket. Tíz kerület főleg belsőben, saját cégével dolgozik (de ezek között is van olyan, amely más, úttakarítási munkákra szerződött a nyerő négyes egyik tagjával, amit az alvállalkozóval végeztet el), három pedig részben kiszervezve, részben belülről megoldva – de a pályázatra kiírt munkákat itt is ugyanazok a cégek nyerik.

A nyerő négyes sok vidéki önkormányzat pályázatán is befutó, például Gyöngyösön vagy Pécsett.

A zuglói önkormányzati képviselők egy része (Civil Zugló, Momentum, Kutyapárt) javasolta, hogy a kerület kisebb területeket pályáztasson – sikertelenül.

Újbudán is volt erre kísérlet, ott információink szerint a szocialista alpolgármester egyengette azt, hogy ugyanúgy, ahogy addig, egyben írják ki a pályázatot többéves keretszerződésre a kerület zöldterületeire. Zuglóban a pályázati kiírásban meghirdetett ár megalapozottságát firtató képviselők annyit tudtak elérni, hogy évi majdnem háromszázmillióval, húsz százalékkal kisebb összegre írta ki az önkormányzat az új pályázatot a keretszerződésre, de a nyerő négyes konzorciumban induló tagjainak így is megérte.

A 2019 óta új vezetésű Józsefváros hat részre osztotta a korábbi kiírást, de nem területileg, hanem munkatípusonként. Mégis, a hatból ötön a nyerő négyesnek ugyanaz a tagja, a ZÖFE nyert, egyet pedig a Garden Kft. (Az Opten cégtörténete alapján ennél az egynél nem találtunk kapcsolódást a nyerő négyeshez.) A keretszerződések 2025. március 31-ig szólnak, összesen 666 millió forint értékben.

Mind a hat pályázaton elindult még két cég: a Harmat Kert Kft. és a Vinifera Hungary Kft. Az utóbbi azóta már BRIBOOKING Számviteli Kft. néven fut, tehát nem tűnik szakmabelinek, második körre vissza is vonta VIII. kerületi ajánlatát.

A másik induló, a Harmat Kert Kft. – amely például a II. kerületben nyertes – a VIII.-ban valamiért nem nyújtotta be a pályázati hiánypótlást, így a ZÖFE maradt egyedül.

A Harmat Kert egyik tulajdonosa Scheffer Ildikó volt 2005–2006 között. Ez idő alatt (1999–2009 között) ügyvezetője, majd cégjegyzésre jogosult vezetője volt a nyerő négyes egyik zászlóshajójának, a Pannon Park Forest Kft.-nek is, amelynek 2005-től 2011-ig Z. Zsolt volt a vezetője. A két cégnek egyidőben ugyanott volt a székhelye is: 2000–2003 között Budapesten, az Illatos út 38/A-ban a Pannonnak, 2003–2009 között a Harmatnak.

Erzsébetvárosban a DeerGarden Kft. a kerület köztisztaságáért felel három évig. A szerződés szerint a teljes összeg 455.400.000 Ft, amit tíz százalékkal meg is emeltek. Évente 165 millióba kerül a takarítás az önkormányzatnak. A DeerGarden alvállalkozóval végezteti a munkát. Helyi forrásaink is a testület egyik szocialista tagját nevezték a szerződés lobbistájának.

Általában – a terület méretétől függően – évi négy-ötszázmilliótól 1,2 milliárd forintig terjed a kerületi zöldterület-fenntartás. Pár éve néhány önkormányzat az útfenntartást is hozzácsapja a parkfenntartáshoz a tenderkiírásokban. Ilyenkor néha az útfelújítási tendereken rendszeres nyertes Penta Kft.-vel konzorciumban indulnak és nyernek a zöldterületesek: például a XII. kerületben, ahol a Pannon Park és a Penta 2021-ben három évre nyerte el a munkákat bruttó 3,8, nettó hárommilliárdért.

Újbudán, a Parkfenntartó és a Pannon Park a Vianova 87 Közmű- és Útépítő Zrt.-vel állt konzorciumba, és nyert nyolcmilliárd forintot négy évre.

Mennyi lehet a felár?

„Ha kivesszük a 2017 utáni, erősen konjunktúrás időszakot, az ágazat jövedelmezősége bőven tíz százalék alatt volt, de ezé a csoporté mindig fölötte. Tehát ott van egy extra ár. Csak legendákat hallunk, és nemcsak velük kapcsolatban, hanem más területen is: azt, hogy az elmúlt tíz-tizenkét évben jelentősen megemelkedett a korrupciós felár” – mondta egy forrásunk tavaly nyáron.

Idézzük fel, milyen számokat mutattak akkor a notórius tendergyőztes kertészeti cégek nyilvános kimutatásai.

A Harmat Kert Kft. 2021-ig hat-hétszázmilliós árbevétele 2022-ben közel 1,7 milliárdra nőtt. Adózott eredménye ekkor 170 millió volt.

Az Opten szerint 2022-re a Magyar kőris értékesítésből származó árbevétele megháromszorozódott az előtte lévő négy év bármelyikéhez képest: közel 2 milliárd 700 ezer forint lett. Adózott eredménye pár tízmillióról 237 millióra nőtt.

A Szurdokvölgy Kft. Zuglóban tagja a nyertes konzorciumnak már egy évtizede. A 2018-as kilencszázmillióról 2022-re 1,36 milliárdra nőtt az árbevétele, profitja is majdnem megháromszorozódott: 335 millióra.

A DeerGarden Kft. nettó árbevétele a 2018-as 1,8 milliárdról 2022-re négymilliárdra nőtt. Adózott eredménye megnégyszereződött: 453 millióra.

A 17 embert foglalkoztató Pannon Park Forest Parkfenntartó és Parképítő Kft. árbevétele négymilliárd forint volt 2018-ban, 2022-ben már 6,3. Adózott eredménye 418-ról 532 millióra nőtt, a tagok 510 millió forint osztalékot vettek föl. Egyébként általában két–ötszázmillió forint közötti osztalékot vesznek ki évente a cégből a tagok.

A ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Kft. árbevétele 2018-ban kétmilliárd forint, 2022-ben 3,7 volt. A nyereség 376 millióról 261-re csökkent.

A Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft. árbevétele 3,6-ről majdnem ötmilliárdra nőtt, adózott nyeresége 402 millióról 489-re.

Fél év alatt nem volt még gyanúsítotti kihallgatás

A cégháló egyik tagja, a Harmat Kert érintett egy másik nyomozásban. A Budapesti Közművek Zrt. (BKM) csalás miatt feljelentést tett ellene – jelentette be tavaly októberben a Fővárosi Közgyűlés ülésén Élő Norbert, a BKM felügyelőbizottságának DK által delegált elnöke.

A BKM és a cég 2022 májusában kötött szerződést (előtte a jogelőd Budapesti Temetkezési Intézet volt a megrendelő). A fővárosi köztemetők zöldfelület-fenntartását 1,2 milliárd forintos, öt évre szóló keretszerződésben vállaló Harmat Kert Kft. és a BKM megbeszéléséről 2023. április 26-án felvett jegyzőkönyv szerint „a szerződéses kapcsolatban 68.698.320 forint vagyoneltolódás következett be a vállalkozó javára a teljesített munka és a kifizetett díj között”. Magyarán ennyivel számláztak túl – írta meg a Népszava.

A temetőigazgatók jelezték, hogy a nem megfelelő munkavégzést rögzítő visszajelzések ellenére a Budapesti Temetkezési Intézet (amely 2021 óta a BKM része) illetékese száz százalékban igazolta a vállalkozó által elvégzett munkát. Érdekes módon a feljelentés dacára a BKM és a cég megegyezett, hogy a cég „a fennálló keretszerződés hatályán belül pótlólagos munkákat végez pénzügyi teljesítés nélkül”.

Információink szerint a BKM már egy évvel korábban tudott a túlszámlázásról, aztán a kibontakozó politikai botrány nyomán tettek feljelentést. A hamis teljesítésigazolásokat aláíró főosztályvezetőt kirúgták.

A Harmat Kert Kft. 2012 óta szerződéses partnere a Budapesti Temetkezési Intézetnek (BTI), amely azóta beolvadt a Budapesti Közművek Zrt.-be. A cég a II., a III., a IV., a XI., a XV., a XIX. és a XXII. kerületnek is volt vagy jelenlegi szerződéses partnere, de dolgozott a váci, a tatabányai önkormányzatnak, az állami Nemzeti Örökség Intézetének és a Főkertnek is – írta meg szintén a Népszava.

Egy önkormányzati forrásunk is megerősítette a kertészeti munkák sokszor jelentős túlszámlázását. Szerinte a BKM hetvenmilliós vagyoneltolódása valójában több száz millió forintos, rengeteg hamis teljesítésigazolással. Volt olyan eset, amikor a cég ugyanazt a munkát kiszámlázta a temetkezési vállalatnak és annak az önkormányzatnak is, amelynek területén fekszik a temető.

Ez az üzleti kör tíz éve a Nemzeti Örökség Intézetétől is kapott temetői megbízásokat, aminek kapcsán szintén indult eljárás, de nem a vállalkozók, hanem a megrendelő munkatársai ellen.

Forrásunk szerint azt sem lehet tudni, hogy a Harmat Kert által a temetőkben összegyűjtött hulladék hova kerül. Több temetőben hatalmas szemétlerakók alakultak ki illegálisan, miközben ott az FKF-nek is van zárt hulladéktárolója.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya különösen nagy kárt okozó csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folytat nyomozást. Az ügyben gyanúsítotti kihallgatás eddig nem történt. Bővebb tájékoztatást a nyomozás érdekeire tekintettel nem kívánunk adni” – válaszolta a nyomozás állásáról érdeklődő levelünkre a BRFK Kommunikációs Osztálya.

A Harmat Kert Palotán

A Harmat Kert Budapest XV. kerületében is dolgozik. A DK-s Cserdiné Németh Angéla vezette, ellenzéki többségű önkormányzatnak évi bruttó 850 millió forintba kerül a zöldfelületek ápolása 2023. június 1. és 2024. május 31. között.

A 2021-ben két évre kötött szerződés még csak nettó 297 millió volt. Azt a ZÖFE nyerte, amely még a kerületi zöldfelületek háromnegyedére szerződött, a 2023-ban tendernyertes Harmat Kert már csak a felére. A fennmaradó részt a kerület saját cége, a Palota-Holding gondozza. 2021 előtt egyébként a kerület teljes területén önkormányzati társaság látta el a feladatot – egyéb feladatai mellett –, mindössze 350 millióért. (Igaz, önkormányzati források szerint gyenge minőségben.) Most egymilliárdnál is több a saját cég és a Hajnal Kert részére parkfenntartásra kifizetett összeg.

Egy volt momentumos, jelenleg független képviselő, Palocsai Béla eseti vizsgálóbizottság felállítását javasolta, amit a testület el is fogadott, viszont a vizsgálat határidejét kitolták a választás utánra, augusztus 15-ig.

Érdekes, hogy amikor februárban meghosszabbították a szerződést, a kerületvezetés két tagja biztosan tudta, hogy a főváros tavaly feljelentést tett a Harmat Kert ellen: a polgármester tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, amelynek Élő Norbert, a BKM felügyelőbizottságának elnöke beszámolt a feljelentésről. A felügyelőbizottságnak tagja a kerületi közgyűlés MSZP-s tagja is, Bihal Dávid, aki szintén tudott a Harmat Kert „vagyoneltolódásáról”, mert a BKM vezérigazgatója kötelezően tájékoztatta az fb-t, hogy a cég feljelentette a Harmat Kertet. Erről Bihal nem tájékoztatta a palotai testületet a szerződéskötés előtt. Őt forrásaink az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt szűkebb köréhez sorolják.

BKV, parkolás, parkfenntartás

Megkérdeztük az ügyészséget és a rendőrséget is, hogy a baranyai és a BKM-es ügy nyomozását nem egyesítik-e, de erre sem kaptunk választ.

A Z. Zsolttal kapcsolatos eljárásra rálátó forrásunk szerint az ügy kapcsolódik a fiktív számlákat kiállító számlagyár ügyében megvádolt Fuzik Zsolthoz is. Szerinte a parkolási és a zöldfelület-kezelési biznisz bonyolítói ugyanaz a kör, a túlszámlázások után bekapcsolt számlagyáros cégek (ezek nem a parkfenntartó cégek, azok valós iparági szereplők) ismerik egymást, és képviselőik most Z. Zsoltra vallanak.

A Fuzik-ügy kapcsolódik a zuglói parkolási botrányhoz is (amelyben Horváth Csaba zuglói polgármester is gyanúsított), illetve a BKV informatikai szerződéséhez. Horváth Csabának a zuglói parkolási rendszerrel kapcsolatos ügyében folyó nyomozás fejleményeiről két éve nincs hír. Kérdés, lesz-e benne fejlemény, ha Horváth júniusban esetleg elveszítené zuglói polgármesterségét, és megszűnne a befolyása a Balázs Attila által épített, a Fidesznek fontos Bosnyák téri "városközpont" körüli kerületi ügyekre, így a településrendezési szerződés megszületésére.

Molnár Zsolt és Z. Zsolt minden forrásunk szerint évtizedek óta együtt mozog az önkormányzati megrendelések körül. Molnár a II. kerületben kezdett politizálni, Z. Zsolt pedig a szomszédban, Mitnyan György akkori polgármester mellett a Hegyvidéken. Mindketten a Fidesz környékén indultak, de Molnárt aztán Horváth Csaba – aki 2002–2006 között a II. kerület polgármestere volt – bevitte az MSZP-be, Z. Zsolt pedig maradt az üzleti szférában. Forrásaink szerint a kétezres évek második felében jelentek meg a fővárosi önkormányzatoknál.

Molnár Zsolt köréhez sorolták korábban a pártszakadás óta a DK-ban politizáló (most újpesti alpolgármester és ellenzéki polgármesterjelölt) Trippon Norbertet, és a már a II. kerületet vezető Őrsi Gergelyt is. Oda tartozik a XI. kerületi MSZP-s alpolgármester, Hintsch György (aki forrásaink szerint egyengette a kerületi parképítő szerződések útját) és a palotai zöldszerződés kapcsán említett Bihal Dávid is. Bihal nem indul a mostani XV. kerületi választáson, de ha nyer az ellenzék, információink szerint mégis alpolgármester lesz.

Eközben befolyással üzérkedés bűntette miatt Polt Péter legfőbb ügyész március elején indítványozta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója parlamenti képviselői mentelmi jogának felfüggesztését egy állítólagos korrupciós ügy miatt. Ez a BKV 2019 elején, még a Tarlós-érában indított informatikai közbeszerzése volt. A vádhatóság szerint a szocialista Baja Ferenc és Molnár Zsolt is tárgyalt az ajánlatot tevő társaság képviselőjével, és harminc-, illetve negyvenmillió forintot kértek a kft. tendernyertességének esetére.

Molnár Zsolt közleményében utalt a BKV akkori informatikai igazgatója, Fuzik Zsolt által kötött vádalkura, amelynek nyomán Fuzik - Molnár szerint hamisan - szocialistákat vádolt meg. A Nagymester néven emlegetett Fuzik bűnszervezetét a 444.hu tárta föl alaposan. Mostani információink szerint ez a szál kapcsolódik Z. Zsolthoz is. Fuzik egyébként a tízes évek elején vádlott volt a korábbi nagy BKV-ügyben is, ennek dacára pár év múlva szerepelt egy fideszes kínai üzletben, kínai nagyvárosok parkolási rendszerének kiépítésében.

Az illegális pártfinanszírozásról szóló, 2023 elején megjelent cikksorozatunk adatgyűjtése során mondta egyik forrásunk, hogy „amíg a Fidesznek érdeke, addig Molnár Zsolttal semmi nem fog történni”. A 2022-es választás előtt történt a meggyanúsítás, azóta csend, és most érkezett az ügyészségi indítvány a mentelmi jog felfüggesztésére. Időközben annyi történt, hogy az MSZP tartósan a parlamenti bejutási küszöb alá került, már csak a DK-val közösen fut neki a választásoknak. Így bár még önálló párt, de már nem szereplője a centrális erőtérnek, vagyis az önkormányzatokon keresztül engedélyezett illegális finanszírozása és finanszírozói is jelentőségüket veszíthetik.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG