Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor a magyar EU-tagságról: Amikor beléptünk, nem erről volt szó


Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2023. június 30-án
Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2023. június 30-án

Orbán Viktor ma is azt gondolja, hogy Magyarországnak jobb az Európai Unión belül, mint kívül, de szerinte húsz éve, amikor Magyarország belépett a közösségbe, nem erről volt szó.

„Arról nem volt szó, hogy migránsokat fognak milliószám beengedni a kontinensre, és aki nem akarja, hogy jöjjenek, mint például mi, magyarok, azokra rá fogják kényszeríteni” – mondta a Kossuth rádióban a kormányfő.

Mint fogalmazott, arról sem volt szó, hogy ha egy ország beleírja az alkotmányába, hogy az anya nő, az apa férfi, akkor retorziókkal kell számolnia.

Nem így nézett ki Európa – tette hozzá, amikor az ország húszéves uniós tagságáról kérdezték. Amikor Magyarország csatlakozott, Európa békét és jólétet jelentett, a világ gazdasági erejének húszegynéhány százalékát állította elő. Most viszont gazdasági válságban van, a versenytársai megelőzik, vezetői pedig a béke helyett belemanőverezik a kontinenst egy háborúba – véli Orbán Viktor.

„A húsz évet értékelve az első, amit érdemes kimondani, hogy uraim, nem ebben állapodtunk meg. Anyám, én nem ilyen lovat akartam” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Húsz éve az Európai Unióban: a kihasznált és elszalasztott lehetőség

„Inkább a belátásra menjünk, ne szkanderre”

A magas üzemanyagárakról szólva Orbán Viktor jogos elvárásnak nevezte, hogy a magyarok ne fizessenek többet, mint a környező országok átlagára.

Szerinte a kis- és nagykereskedőknek ezt be kell látniuk. „A belátásra menjünk inkább, ne szkanderre” – fogalmazott. Mint mondta, azt kérte a gazdasági minisztertől, hogy tárgyaljon a piaci szereplőkkel, újrakalkulálják a számokat, a szomszédos országok átlagárához kötik a magyar üzemanyagárakat, kihagyva a regionális adatokból Lengyelországot, Csehországot és Bulgáriát.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG