Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kihasznált és egyben el is szalasztott lehetőség Magyarország európai uniós tagsága


Ünneplő tömeg Magyarország európai uniós csatlakozásakor, 2004. május 1-jén Budapesten
Ünneplő tömeg Magyarország európai uniós csatlakozásakor, 2004. május 1-jén Budapesten

Húsz éve az Európai Unióban: a kihasznált és elszalasztott lehetőség. Kormányhatározatokban ígérték meg, de senki sem látta a pénzt a magyar félsivatag megmentésére. Le kellene állítani a gödi Samsung gyárat a bíróság döntése szerint.

Húsz éve az Európai Unióban: a kihasznált és elszalasztott lehetőség

Vegyes a mérleg, ha az Európai Unió tagjaként eltelt húsz évre tekintünk vissza — ebben egyetért szinte minden elemző. De abban is, hogy egy történelmi igazságtalanságot orvosolt belépésünk a közösségbe. Állandó brüsszeli tudósítónk arról is beszélt friss podcastunkban, hogy csak a szélsőségesek vitatják, hogy rajtunk múlt, mit hoztunk ki eddig a tagságunkból.

Kormányhatározatokban ígérték meg, de senki sem látta a pénzt a magyar félsivatag megmentésére

Kell az európai uniós pénz másra, ezért a kormány úgy döntött: hiába szenved több tízezer gazdálkodó és családja Magyarország egyetlen félsivatagában víz nélkül, a támogatást előbb költik el emlékérmék kibocsátásra vagy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére.

Le kellene állítani a gödi Samsung gyárat a bíróság döntése szerint

A bíróság a gödi civilek javára döntött, és határozatával hatályon kívül helyezte a dél-koreai nagyvállalat gyárának tíz évre szóló, tavaly kiadott környezethasználati engedélyét. A Göd-ÉRT Egyesület támadta meg az engedélyt, és azonnali jogvédelem keretében keresetük halasztó hatályának elrendelését kérte a bíróságtól.

Mitrovits Miklós történész: „Lengyelország kvázi a második hazám lett”

Milyen szerepet játszott a Ludas Matyi és a Rádiókabaré a lengyel demokratikus mozgalmak elleni hangulatkeltésben? Miért fontos tudni, milyen kocsma van Varsóban a kultúrpalotánál? Hogy élik meg a lengyelek, hogy ez történelmük egyik legszebb fejezete? Mitrovits Miklós polonistával a Szelfiben beszélgettünk, most ennek szerkesztett, rövidített változatát olvashatják.

A fővárosi választáson is elindul Magyar Péter pártja

Olyan eredményt szeretnének elérni, hogy nélkülük sem a kormánypártoknak, sem az ellenzéknek ne legyen többsége a Fővárosi Közgyűlésben – mondta Magyar Péter.

A francia elnök továbbra sem zárja ki katonák küldését Ukrajnába

Emmanuel Macron megerősítette: ha Oroszország áttöri a frontvonalat, fel fog vetődni a katonák Ukrajnába vezénylésének lehetősége, amennyiben a kijevi vezetés kéri. „Nem zárok ki semmit, mert olyasvalakivel nézünk szembe, aki nem zár ki semmit” – szögezte le.

Három napja lövi Oroszország rakétákkal Odesszát

Tucatnyi ember megsebesült az ukrajnai kikötővárost érő újabb orosz légitámadásokban, és a kritikus infrastruktúrában is károk keletkeztek.

Az amerikai elnök hallgat az összecsapásokba torkolló palesztinpárti egyetemi tüntetésekről

Joe Biden egyelőre nem szólalt meg a több amerikai egyetemen immár napok óta tartó zavargások és rendőri oszlatások ügyében, amelyet a republikánusok próbálnak ellene fordítani a kampányban.

Amit még tudni érdemes

Kiderült: ekkora fizetést kap Novák Katalin titkárságvezetője és gazdasszonya (RTL)

Havi bruttó hétszázezer forintért „gazdasszonyt” fizet az állam Novák Katalinnak. A kegyelmi botrányba belebukó köztársasági elnök lakást egyelőre nem igényelt, de titkárságot igen: hárman dolgoznak neki, a titkárságvezető havi bruttó 2 millió 400 ezer forintért.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG