Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína űrszondát indított a Hold túloldalára


A Hosszú Menetelés–5 rakéta kilövése a kínai Hajnan tartományban 2024. május 3-án
A Hosszú Menetelés–5 rakéta kilövése a kínai Hajnan tartományban 2024. május 3-án

A kelet-ázsiai ország a Csange–6 misszió keretében újabb űrszondát indított útnak, amelynek célja a Hold túlsó oldala, ahonnan talaj- és kőzetmintákat kívánnak gyűjteni.

A szállítórakétát helyi idő szerint pénteken 17:27 perckor lőtték fel Hajnan tartományból. A szigeten is sokan követték az eseményeket, nagy tömeg gyűlt össze a közeli tengerparton.

Ha minden jól megy, a leszállóegység a Hold körüli pályára ráállva leválik az űrhajóról, majd később, a mintagyűjtést követően vissza fog csatlakozni. A misszió a tervek szerint 53 napig fog tartani.

Ehhez kapcsolódóan: Sikeresen dokkolt a holdkőzetmintákkal a kínai űrszonda

Kína öles léptekkel fejlődő űrprogramja révén a világűrben is egyre komolyabb vetélytársa a területen a szakértők szerint továbbra is élen járó Egyesült Államoknak.

A következő négy évben két másik, szintén robotizált holdküldetést terveznek. A Csange–7 és a Csange–8 misszió 2026-ban, illetve 2028-ban indulhat, amikor megkezdik a víz utáni kutatást a Hold déli részén.

Ehhez kapcsolódóan: Siker kérdőjelekkel – Japán végrehajtotta az eddigi legpontosabb landolást a Holdon

A pekingi kormány céljai között szerepel, hogy 2030-ra megvalósítsák az emberes holdra szállást, 2035-re pedig kutatóbázis felállítását tervezik.

Ehhez kapcsolódóan: Az űrszonda kudarca már megint szégyenbe hozta az orosz űrprogramot

Kína a napokban indította útnak három újabb űrhajósát a Tienkung (Mennyei Palota) űrállomásra, hogy leváltsák a tavaly október óta ott-tartózkodó háromtagú legénységet. A küldetés keretében különböző tudományos kísérleteket végeznek a Föld körüli pályán, valamint többször tesznek majd űrsétát is.

Ehhez kapcsolódóan: Az új űrkorszak: nemzetbiztonság és hatalmas üzlet – Űr és NER, 1. rész

Az Egyesült Államok eközben azt tervezi, hogy jövő év végéig ismét embereket juttat a Hold felszínére, hogy vizsgálatokat végezzenek, illetve geológiai mintákat hozzanak a Földre.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG