Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Debrecenben hívta utcára az embereket Magyar Péter


Magyar Péter tüntetése a debreceni Kossuth téren 2024. május 5-én
Magyar Péter tüntetése a debreceni Kossuth téren 2024. május 5-én

Ötödször szervezett tömegdemonstrációt Magyar Péter, ezúttal anyák napjára, és nem a fővárosba, hanem Hajdú-Bihar vármegye székhelyére. Megtelt a Debreceni Református Nagytemplom előtti tér. Felszólalt a Tisza Párt két EP-képviselő-jelöltje. Magyar Péter sok egyéb mellett arról beszélt, hogy megyei listákat állítanak, és egy bejátszás erejéig Orbán Viktor is „megszólalt”.

Az immár a Tisza Párt színeiben politizáló Magyar Pétert a Talpra Magyarok Közössége Facebook-csoportjának egyik bejegyzése szerint áthúzott nadrágszíjat ábrázoló plakátok várták a debreceni Kossuth téren. A 24.hu azt írta, hogy a táblákon a Fidesz van feltüntetve kiadóként, a plakátokra rá van írva az is, hogy a kiadásért felelős személy Kósa Lajos.

A Telex vette észre, hogy Magyar Péter tüntetése előtt egy nappal leállt Debrecenben az a webkamera, amely éppen a demonstráció helyszínéről mutatott képeket, de vasárnap reggel 7 óra 50 perckor ismét elérhetővé vált a felvétel.

A kezdés perceiben esett, de nem tartott sokáig, és megkezdődött a demonstráció. A műsorvezető – csakúgy, mint a budapesti nagygyűléseken – ezúttal is Péter Petra volt. „Együtt erősek vagyunk, mi vagyunk a változás, árad a Tisza” – skandálta a tömeg a debreceni Kossuth téren.

Eleredt az eső a tüntetés kezdetén, de gyorsan elállt. Tömeg a debreceni Kossuth téren, a Debreceni Református Nagytemplom előtt 2024. május 5-én
Eleredt az eső a tüntetés kezdetén, de gyorsan elállt. Tömeg a debreceni Kossuth téren, a Debreceni Református Nagytemplom előtt 2024. május 5-én

Bejelentették, hogy a Magyar Péter napszemüvegének elárverezéséből befolyt hárommillió forintot az Igazgyöngy Alapítvány kapja. „Ami rajtam van, az az új női napszemüvegem” – mondta Magyar Péter, megköszönve, hogy ennyi pénz jött össze. Az alapítványt vezető L. Ritók Nóra arról beszélt, hogy olyan sok család van nehéz helyzetben, hogy nem volt könnyű három rászorulót kiválasztani.

Többen a színpadon voltak a Tisza Párt EP-képviselő-jelöltjei közül. Egyikük, Gerzsenyi Gabriella egyebek között arról beszélt, hogy az édesanyja eleinte kételkedett Magyar Péter mozgalmában, de ma már örül, hogy a lánya részt vesz benne.

Nagy Ervin anyák napja alkalmából József Attila Mama című versét szavalta, majd Tarr Zoltán volt református lelkész lépett a mikrofonhoz. Ő is a Tisza Párt EP-képviselő-jelöltje. Azután bocsátották el az állásából, hogy felszólalt áprilisi elején Magyar Péter Kossuth téri tüntetésén Budapesten.

Otthon vagy, otthon vagy – skandálta a tömeg, amikor Tarr Zoltán azt mondta, úgy érzi, otthon van a kálvinista Rómában, Debrecenben.

Tarr Zoltán – csakúgy, mint Budapesten áprilisi elején – Debrecen főterén is lemondásra szólította fel a kegyelmi botrány miatt Balog Zoltán református püspököt, aki szerinte megbontotta a református egységet. Mint mondta, a református közösség két bírósági keresetet is benyújtott az egyházi bírósághoz, hogy elmozdítsák Balogot a püspöki pozícióból, mert magától nem fog lemondani.

Megtelt Debrecen főtere Magyar Péter és a Tisza Párt hívására 2024. május 5-én
Megtelt Debrecen főtere Magyar Péter és a Tisza Párt hívására 2024. május 5-én

Tarr arról beszélt: fontos, hogy az emberek vállalják a véleményüket, még akkor is, ha emiatt „fenyegetik, félreállítják” őket, ahogy a tanárokat. „Mi mindannyian ennek a rendszernek az áldozatai vagyunk” – fogalmazott az EP-képviselő-jelölt. „Mocskos Fidesz” – skandálta a tömeg. Mészáros Lőrinc „szelleme” is megjelent egy pillanatra Tarr Zoltán felszólalásában: „Legyetek bátorak” – idézte a leggazdagabb magyart a volt lelkész, hozzátéve, hogy legyetek szabadok.

„Tavaszi szél vizet áraszt” – énekeltette meg a tömeget Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes. „Árad a Tisza” – skandálta a tömeg, majd újra elénekelték a dalt.

A Mikepércsi Anyák civil szervezet képviseletében Kozma Éva az akkumulátorgyárak ártalmairól beszélt. Csak Debrecen ipari parkjaiban hét akkuipari beruházás készül vagy működik, országszerte pedig már közel negyven. Ezekről elfelejtették megkérdezni az itt élőket. Nem akarunk elköltözni, ez az otthonunk – mondta a szónok. Arról is beszélt, hogy „senki nincs biztonságban”, ez nem csak helyi ügy, minden magyar állampolgárnak joga van az egészséges környezethez, nem vagyunk felkészülve a nehézfémekkel terhelt vízre, élelmiszerekre – tette hozzá.

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák civil szervezet képviselője, a debreceni tüntetés egyik felszólalója a színpadon 2024. május 5-én
Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák civil szervezet képviselője, a debreceni tüntetés egyik felszólalója a színpadon 2024. május 5-én

Fölszállott a páva – Ady Endre versét Rusznák András színművész szavalta el, majd ismét Rost Andrea énekeltette meg a tömeget: A csitári hegyek alatt.

Magyar Péter lépett a színpadra, előtte néhány másodpercig szólt a Bee Gees Stayin’ Alive című száma.

Az anyákat köszöntve kezdte beszédét a politikus, aki az elmúlt hetekben járta az országot. Felsorolta, hány megyében volt. „Nézzétek, mennyien vagyunk, mindannyian változást szeretnénk, és ezt csak együtt tudjuk elérni” – mondta. Szerinte országszerte a legkisebb falvakban is százak, a nagyvárosokban ezrek „tesznek hitet egy új, modern, élhető Magyarország mellett”.

Arról beszélt, hogy sok családnak ma választania kell a megélhetés és a gyerekvállalás között. Azt ígérte: ha kormányra kerülnek, azonnal a duplájára emelik a családi pótlékot, és inflációkövetővé teszik.

A családi pótlék összege 2008 óta nem változott: egy gyerek után 12,2 ezer forintot, egyedülálló szülőknek 13,7 ezret, két gyereknél pedig gyerekenként 13,3 ezer forintot ad az állam. Magyar Péter felidézte Hende Csaba fideszes képviselő mondatát. Ő az április 4-i, általa elnökölt Törvényalkotási Bizottság ülésén nem támogatta a családi pótlék duplájára emelését, szerinte ugyanis mindenkinek lehetősége van dolgozni, és aki nem dolgozik, az ne is egyék.

Hol van az Európai Uniótól érkező negyvenezermilliárd forint, amelyből újjá lehetett volna építeni az országot? – tette fel a kérdést Magyar, és sorolta, hogy szerinte tőkealapokban, jachtokban, kastélyokban, borászatokban és offshore számlákon van. Ellopták – skandálta a tömeg. Ma Magyarország egy családi részvénytársaság; feloszlatjuk az Orbán–Mészáros–Tiborcz részvénytársaságot – folytatta a szónok.

Az EP-választás tétje Magyar Péter szerint lezárni azt a hét évet, amely az unió legszegényebb és legkorruptabb országává tette Magyarországot.

Magyar szerint sorsdöntő választás előtt áll az ország. „Öt hét múlva, június 9-én választ Magyarország. Öt hét most a világ: múlt vagy jövő”; Deutsch vagy Tarr; becstelenség vagy becsület; korrupció vagy tiszta közélet; Kelet vagy Nyugat; propaganda, megosztottság vagy megbékélés; hazugság vagy valóság; Fidesz vagy Tisza – sorolta, hogy szerinte mi a tétje a közelgő választásoknak.

Magyar úgy látja, a Karmelitában zűrzavar van, a NER és a propaganda 13 év után defenzívába kényszerült, mert Rogánéknak csak támadó fegyverei vannak. „Hallod-e, te Rogán Antal, tudsz te ennél jobbat is!” – mondta. Kitartást kívánt nekik, szerinte nemsokára kipihenhetik magukat.

A kormány azt hazudja, hogy békepárti, és mindenki más háborúpárti – mondta Magyar, aki szerint valójában a Fidesz háborúpárti, hiszen több száz katonát küld Csádba. Hozzátette: Oroszország az agresszor, Ukrajna jogosan védi a területét. Bejátszottak egy 2007-es felvételt, amelyen Orbán Viktor az akkor ellenzékben lévő Fidesz elnökeként egyebek között az emberek biztonság iránti vágyáról beszél.

Az akkugyárakat említve Magyar Péter azt mondta: nem fogják feláldozni a víz, a föld és a levegő tisztaságát. Azt ígérte: ha hatalomra kerül a Tisza Párt, újra lesz környezetvédelmi tárca.

Közvélemény-kutatási adatokat is sorolt. Szerinte egyre jobbak az eredményeik, a Tisza Párt a fiatalok körében háromszor népszerűbb, mint a 36 éves Fidesz, és a választók 25 százaléka szavazna rájuk – mondta.

Az önkormányzati választásokról szólva bejelentette, hogy megyei listákat is állítanak, ehhez szerinte csaknem mindenhol megvan már a szükséges számú aláírás. Emlékeztetett arra, hogy két kormánypárti és két ellenzéki vezetésű kerületben polgármesterjelölteket is indít a Tisza Párt, így budapesti listájuk is lesz.

„Harsogjuk, hogy a Karmelitában is meghallják: lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat” – mondta Magyar Péter, aki Debrecen szülöttétől, Szabó Magdától idézett a beszéde végén, és megerősítette, hogy az EP- és az önkormányzati választás előtt egy nappal újabb tüntetést tartanak a budapesti Hősök terén.

Az EP- és az önkormányzati választások híreiből még többet találnak választási rovatunkban.

Ruff Bálint: Evés közben jön meg az étvágy
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:41:24 0:00
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG