Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Királyság és Németország a védelmi együttműködés erősítéséről állapodott meg


Rishi Sunak brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár Berlinben 2024. április 24-én
Rishi Sunak brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár Berlinben 2024. április 24-én

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár egyetértett, hogy Európának egységet kell mutatnia Ukrajna támogatásában az orosz agresszióval szemben, amíg csak kell.

Sunak üdvözölte a brit–német védelmi együttműködés megerősítéséről szóló megállapodást, amelyről mindössze egy nappal azt követően tárgyaltak, hogy országa bejelentette a katonai kiadások emelését. A terv szerint az Egyesült Királyság 2030-ra a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékára fogja növelni ennek szintjét.

A felek arról számoltak be, hogy tüzérségi lőszerek közös fejlesztésébe kezdenek, valamint megvitatták az együttműködés lehetőségeit különböző energetikai projektekben is.

„Elköteleztük magunkat, hogy új keretet hozunk létre védelmi együttműködésünk számára, és haladék nélkül megkezdjük ipari együttműködésünk kiterjesztését” – közölte a brit kormányfő.

„Együtt továbbra is szakadatlanul támogatni fogjuk ukrán barátainkat, amíg csak kell” – tette hozzá a német kollégájával közös sajtótájékoztatón.

Ehhez kapcsolódóan: A képviselőház jóváhagyta a sokáig késleltetett, 61 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot Ukrajnának

Scholz ugyanakkor újságírói kérdésre reagálva védelmébe vette korábbi döntését, miszerint nem szállítanak Taurus robotrepülőgépeket Ukrajnának, mondván, kitart az álláspontja mellett.

Ez volt Rishi Sunak első hivatalos látogatása Németországban, amióta 2022 októberében kormányfővé választották.

Ukrajnának elemzők szerint huszonöt Patriot rendszerre lenne szüksége teljes területe lefedéséhez, a Nyugat viszont vonakodik újabb eszközöket szállítani. Németország kivétel ez alól, nemrégiben újabb rendszer küldését jelentették be Berlinben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG